keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Jackson RR tyylinen kitara osa 5 (viimeiset puutyöt)

Jackson Randy Rhoads mallisen kitaran viimeisiä puutöitä


Kaikki vaiheet:
RR kitara osa 1 (runko)
RR kitara osa 2 (kaula)
RR kitara osa 4 (takapakkia)
RR kitara osa 5 (viimeiset puutyöt)
RR kitara osa 6 (pintakäsittelyä ja kasausta)
RR kitara osa 7 (Final)


Tässä osassa on töitä, jotka kuuluu sekä rungon että kaulan tekoon. Potentiometrien, kytkimen ja jakin kolojen jyrsinnät on tehty samoihin aikoihin, kuin tremolokolon jyrsintä. Homma oli vaan jäänyt "bloggaamatta" ja siksi se on nyt täällä mukana.


Potentiometrien, kytkimen ja jakin paikan haku.
Ensimmäinen vaihe valmis.
Vaneripalikat ohjureiksi lopulle jyrsinnälle.
Lopullinen syvyys.
Valmis
Näin ne asettuvat. Valkoiset nupit oli vain testausta varten.

Visakoivu peitelevy säätöpoterolle

Johdotukset ja kytkennät tulee peittää asianmukaisella tavalla ja visakoivua pyörii nurkissa. Siispä päätin siitä tehdä peitelevyn.



Peitelevy oikeaan paksuuteen. Tämän joutui tekemään uusiksi johtuen osan 4 ultimate failuresta.

Rungon reuna viisteet

Tämän seuraavan työvaiheen toteutusta pohdin tovin jos toisenkin. Käsipelin höylällä olisi ollut helppo homma, mutta kun kyse on soittimesta, niin on kaiken oltava tarkkaa, joten en uskaltanut lähteä höyläämään kovaa pihlajaa. 

Valjastin tasojyrsimen jälleen käyttöön ja asetin rungon alustalle. Jotta viisteestä saisi sellaisen, että se suurenisi siipien kärkeä kohden, tuli se asettaa alustalle pieneen kulmaan. Laitoin kovapahvipalasen rungon peräpuolelle ja mittailin rungon kulmaa. 

Runko asetettu
Jyrsin ja kelkka
Jyrsinterä kulkee sivuttain kelkassa
Koeponnistus ja hienosäädöt
Ensimmäinen reuna
Kansi valmis
Viiste "suurennuslasissa"
Kansi ja pohja valmis

Nauhojen asennus otelautaan

Kuvat kertovat kaiken.
Nauha, otelauta ja nätti vasara.
Nauhan radius oikeaoppisesti hieman jyrkempi kuin otelaudan. 
Nauhat nakutettu
Nauhojen päiden siivous

Kaulan lopullinen muoto

Kaula oli muutaman millin liian paksu varsinkin lavan päästä. Kiinnitin kaulan alustalle hyvin pieneen kulmaan ja jyrsimellä ylimääräiset pois, kuitenkin niin että käsiviimeistelyyn jää varaa.
Kaikki tarvittavat
Jyrsintä käynnissä.
Kaulan veistoa varten merkkasin apuviivat. Tuossa kuitenkin taitaa olla yhdet viivat liikaa. Kaulan profiilin veiston voisi tehdä fiilikselläkin ja täysin vapaalla tyylillä, mutta tällä kokemuksella haluan tehdä mahdollisimman tarkasti.

Apuviivat
Kavahöylällä tulee nopeesti etenemää.
Raspilla ja viilalla loput profiilista. Päätyjä siistin veistoraudalla.

Kaulan liimaus runkoon

Tämä on helppo vaihe, mutta aikalailla peruuttamaton. Siksi jätin aika viimetippaan ja tein kaulan mahdollisimman valmiiksi ennen liimausta.


Puristus mahdollisimman monesta suunnasta.

Kaula liimattuna ilman otelautaa
Otelaudan sovittelu
Kaulan ja rungon liitoksen siivous soveltaen.
Valmis. Tuntuma oli hyvä ja korkeille nauhoille ulottuu hyvin.
Veistetty kaulaprofiili
Lavan pääty

Lukkosatulan paikka oli jokseenkin hankala, kun otelauta ei vielä ollut liimattuna. Kiinnitin puristimella otelaudan tarkasti oikeaan kohtaan ja siihen mallailin satulan kiinnityskohdan. Satula kiinnitetään ruuveilla kaulaan ja ruuveille on porattava esireiät. Muutamat poraukset ja paikkaukset joutui toteuttamaan, ennen oikeaa kohtaa. Jos reikä oli millin väärässä kohdassa, olisi satulan ja otelaudan väliin tullut aikamoinen rako ja myös mensuuri olisi ollut persiillään. Siksi vaihe vaati ankaraa nysväämistä.


Satula oikealla paikalla
Kun satula oli paikallaan, oli otelaudan vuoro. Tässä ennakkoluulottomasti liimasin siten, että nauhat oli otelaudassa jo kiinni, mutta nauhojen asennuksen joutuu uusimaan, kun radius ei liimauksen jälkeen enää täysin ollut toivottu ja otelautaa joutui vielä työstämään. Ounastelin kyllä tätä kovinkin ennen näitä työvaiheita.




Viimeistelyä vaille

Kitara vaatii enää loput hionnat riippuen kohdasta alkaen  240, 320, 400, 600, 800, 1000 ja halutessaan vielä 1500 ja 2000 -karkeuksilla joka paikasta, poislukien poterot. Tämän jälkeen on pintakäsittelyn vuoro ja siihen on luvassa pieni muutos. En haluakkaan lakkaa tähän kitaraan. Lakalla voi saavuttaa peilimäisen kiillon, mutta puupintaisen kitaran ei mielestäni tarvitse kiiltää kuin peili. Ratkaisuni vaatii tarkan esihionnan, mutta itse lopullinen pintakäsittely pitäisi olla helppo ja siitä lisää seuraavassa tekstissä.